Maalaiselämää Pohjois-Pirkanmaalla

Kirkkaana välkehtivän Tarjanneveden, tuuheiden kuusimetsien ja viljavien peltojen ympäröimänä Ruovedellä sijaitsee Ylä-Tuuhosen maatila – vanha sukutilamme. Ylä-Tuuhosen maatila on nähnyt vuosisatojen saatossa isäntäparien vaihtumiset sekä ympäröivän yhteiskunnan muutokset. Tilalle on aikojen saatossa luotu uutta ja kunnostettu vanhaa.

Vuosi 1931
Eetu ja Emilia
Ylä-Tuuhonen

3 hevosta
17 lehmää
sonni
5 sikaa
12 lammasta
500 kanaa

Vuosi 1964
Tarmo Ylä-Tuuhosen perikunta

hevonen
9 lehmää
4 nuorta
traktori
puimakone
kaappikuivuri
kotitarvemylly

Vuosi 1997
Esko ja Irma
Ylä-Tuuhonen

280 sikaa
kesälampaita
6 kalkkunaa
12 kanaa
2 kissaa ja koira
2 traktoria ja kuivuri

Muutama perustavanlaatuinen asia on kuitenkin yhä ennallaan – harjoitamme tilalla vielä tänäkin päivänä luonnonmukaista kasvinviljelyä ja metsätaloutta. Perinteisten maatilan töiden lisäksi tarjoamme aitoa ja idyllistä maatilamajoitusta tottuneella otteella ja vieraanvaraisuudella.

Olet lämpimästi tervetullut tilallemme Pohjois-Pirkanmaan maaseudulle!

Ylä-Tuuhosen tilan väki

Ylä-Tuuhosen maatilan tilakirja on jäljitettävissä aina vuoteen 1568 saakka. Maatilan nykyinen isäntä, Esko, on tilan 19. isäntä, jonka suvussa tila on ollut ainakin vuodesta 1625 lähtien.

Nykyisen isännän omistukseen tila siirtyi vuonna 1973. Samana vuonna tanssittiin häitä tilan uuden emännän, Irman, kanssa – olihan emäntä myös löytynyt tanssilavan pyörteistä. Samaisen rantalavan kesälauantaitanssit saavat ihmiset tanssin pyörteisiin vielä tänäkin päivänä.

Matkailutoiminta tilalla alkoi 1980-luvulla, kun perhe avasi ensimmäisen kerran ovensa majoittujille. Vuonna 2021 Ylä-Tuuhosen tila on edelleen perheyritys, jonka väki asuu yhä tilan päärakennuksessa. Tilan pelloilla viljellään ensisijaisesti luomukauraa ja -ruista, minkä lisäksi viljelykierrossa on viherlannoitusnurmea. Tilan omaa luomukauraa pääsetkin maistamaan maalaisaamiaisella kaurapuuron muodossa.

Isännän löydät varmimmin pelto- ja metsätöistä tai lämmittämästä tilan rantasaunoja. Emäntä viihtyy puolestaan keittiössä tai tilan puutarhassa. Yhdessä isäntäparin kanssa tilan toiminnasta vastaa tytär Maire.

Tilamme eläimet

Koira

Suomenlapinkoira Käpy saapui tilallamme tammikuussa 2022. Käpy on puolentoista vuoden ikäinen neiti, joka vielä harjoittelee käytöstapoja sekä erilaisia taitoja. Käpy nukkuu suuren osan päivästään, mutta ollessan hereillä se tutustuu mielellään erilaisiin asioihin sekä uusiin ihmisiin. Muistathan kuitenkin, että Käpyyn tutustutaan rauhassa ja yhdessä tilan väen kanssa.

Lampaat

Lampaita tilallamme on kolmetoista, ja ne hoitavat tilan pihapiirin läheisyydessä sijaitsevia perinnebiotooppi- ja maisemanhoitoalueita. Laidunnuksen avulla ylläpidämme luonnon monimuotoisuutta, jotta niittyjen ja ketojen runsas kasvi- ja hyönteislajisto säilyisivät. Talvisin lammaslauma viihtyy talvisuojassaan, mutta kesäaikaan lampaat ovat tilan läheisyydessä laitumella.

Kissat

Kissoja tilallamme lymyilee kolme. Kesäaikaan viiksekkäämme Kaino, Lylle ja Mustasormi viihtyvät ulkona pitkillä metsästysretkillään, mutta tarkkasilmäinen voi bongata ne lymyilemästä pihapiirin pensaikoissa. Kissat pyörähtävät aina välillä pihapiirissä, vaikka ovatkin arkoja vieraita ihmisiä kohtaan. Talvella naukujat nauttivat tupamme lämmöstä ja piipahtavat vain välillä ulkoilemassa.

Tilamme eläimet

Lampaita tilallamme on yksitoista, ja ne hoitavat tilan pihapiirin läheisyydessä sijaitsevia perinnebiotooppi- ja maisemanhoitoalueita. Laidunnuksen avulla ylläpidämme luonnon monimuotoisuutta, jotta niittyjen ja ketojen runsas kasvi- ja hyönteislajisto säilyisivät. Talvisin lammaslauma viihtyy talvisuojassaan, mutta kesäaikaan lampaat ovat laitumella rapsuteltavissa.

Kissoja tilallamme lymyilee kolme. Kesäaikaan viiksekkäämme Kaino, Lylle ja Mustasormi viihtyvät ulkona pitkillä metsästysretkillään, mutta tarkkasilmäinen voi bongata ne lymyilemästä pihapiirin pensaikoissa. Kissat pyörähtävät aina välillä pihapiirissä, vaikka ovatkin arkoja vieraita ihmisiä kohtaan. Talvella naukujat nauttivat tupamme lämmöstä ja piipahtavat vain välillä ulkoilemassa.

Arvomaailmamme

Ystävällisyys
Haluamme luoda tilallamme lämmintä ja ystävällistä tunnelmaa. Meille se tarkoittaa toisten ihmisten huomioimista, toisista ihmisistä kiinnostumista ja tekoja vieraidemme hyvinvoinnin eteen.

Vastuullisuus
Tarjoamme majoituspalveluita harvaan asutulla maaseudulla ja harjoitamme luonnonmukaista kasvinviljelyä sekä vastuullista metsätaloutta. Tilamme metsät ovat FSC-sertifioituja ja maatilamme on Suomen luomumatkailuyhdistyksen (ECEAT Suomi ry) jäsen. Huomioimme ympäröivän luonnon muun muassa säästämällä energiaa, kierrättämällä jätteet, lämmittämällä tilan omasta metsästä saatavalla hakkeella sekä hyödyntämällä luonnonmateriaaleja rakentamisessa.

Tasavertaisuus
Meille kaikki ovat tervetulleita – kohtelemme vieraitamme kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan. Tilamme ovet ovat auki kaikille kiireettömiä hetkiä kaipaaville ikään, sukupuoleen, asemaan tai alkuperään katsomatta.